Традиційна їжа та харчування українців південно-східного Поділля XX - на початку XXI ст. (на матеріалах містечка Чечельник)
Date
2011Author
Косаківський, В. А.
Косаковский, В. А.
Kosakivskyi, V. A.
Metadata
Show full item recordAbstract
Їжа займає одне з важливих місць у системі життєзабезпечення як конкретної людини так і цілого етносу. Систему харчування етносу дослідники розглядають як сукупність певних ознак. А саме: раціон харчування характерний для даних географічних та соціально-економічних умов; типи страв, що виготовляються з певного набору продуктів; способи обробки харчових продуктів для швидкого споживання й тривалого збереження; харчові обмеження і заборони і навпаки - харчові переваги; правила звичаєвої і ритуальної поведінки при приготуванні й прийомі їжі; режим харчування; меню повсякденних і обрядових страв. Величезна кількість печива до родинних і календарних свят, а також багатоманіття страв які готувались колись та готуються й нині свідчать про кулінарні таланти подолян. Приготування різноманітних страв і сьогодні посідає важливе місце у традиційно-побутовій культурі українців Південно-Східного Подіддя.