Show simple item record

dc.contributor.authorОверко, Наталія Ярославівна
dc.contributor.authorОверко, Н. Я.
dc.contributor.authorOverko, N. Ya.
dc.date.accessioned2017-08-08T14:20:46Z
dc.date.available2017-08-08T14:20:46Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationОверко Наталія Ярославівна. Розвиток педагогічної майстерності викладачів спеціальних дисциплін професійно-технічних навчальних закладів кулінарного профілю у процесі підвищення кваліфікації: автореф. дис. ... канд. пед. наук: 13.00.04 "Теорія і методика професійної освіти" / Н. Я. Оверко ; Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського. – Захищена 20.04.2016. – Вінниця, 2005. – 22 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://93.183.203.244:8080/xmlui/handle/123456789/905
dc.descriptionПрофесійно-технічна освіта. Педагогічна майстерність. Кулінаріяuk_UA
dc.description.abstractДисертаційна робота присвячена дослідженню проблеми розвитку педагогічної майстерності викладачів спеціальних дисциплін кулінарного профілю професійно-технічних навчальних закладів у процесі підвищення кваліфікації. На основі аналізу методологічних і психолого-педагогічних аспектів професій¬но-педагогічної діяльності викладачів спецдисциплін ПТНЗ кулінарного профілю і теоретичного аналізу досліджень педагогічної майстерності проаналізовано зміст поняття «педагогічна майстерність», розкрито педагогічні засади розвитку педаго¬гічної майстерності викладачів спецдисциплін ПТНЗ кулінарного профілю у процесі підвищення кваліфікації. На цій основі обґрунтована структура педагогічної май¬стерності викладачів спеціальних дисциплін ПТНЗ кулінарного профілю та запропо¬новані шляхи її розвитку на курсах підвищення кваліфікації. Розкрито методологічні основи, уточнено принципи, визначені педагогічні умови, розроблена й апробована методика реалізації педагогічних умов розвитку педагогічної майстерності виклада¬чів спецдисциплін ПТНЗ кулінарного профілю у процесі підвищення кваліфікації. Запропоновано шляхи вдосконалення професійно-педагогічної діяльності ви-кладачів спеціальних дисциплін ПТНЗ кулінарного профілю; інноваційні технології розвитку їхньої педагогічної майстерності у процесі підвищення кваліфікації.uk_UA
dc.description.abstractДиссертация посвящена исследованию проблемы развития педагогического ма¬стерства преподавателей специальных дисциплин кулинарного профиля професси¬онально-технических учебных заведений в процессе повышения квалификации. На основе анализа методологических и психолого-педагогических аспектов профессионально-педагогической деятельности преподавателей спецдисциплин ПТУЗ кулинарного профиля и теоретического анализа исследований педагогичес¬кого мастерства проанализировано содержание понятия «педагогическое мастер¬ство», раскрыто педагогические основания его развития у преподавателей спецдисциплин ПТУЗ кулинарного профиля в процессе повышения квалификации. На этом основана структура педагогического мастерства преподавателей спецдисциплин ПТУЗ кулинарного профиля и предложены пути ее развития на кур¬сах повышения квалификации. Раскрыты методологические основы, уточнены прин¬ципы, определены педагогические условия, разработана и апробирована методика развития педагогического мастерства преподавателей спецдисциплин ПТУЗ кули¬нарного профиля в процессе повышения квалификации. Предложены пути совершенствования профессионально-педагогической деятельности преподавателей специальных дисциплин ПТУЗ кулинарного профиля; инновационные технологии развития их педагогического мастерства в процессе повышения квалификации.
dc.description.abstractThe thesis is devoted to the problems of special subject teachers’ pedagogical skills of culinary vocational schools during advanced training. Based on the theoretical analysis of psychological and pedagogical research of vocational school teachers’ activity the author grounded the content and structure of special subject teachers’ pedagogical skills of culinary vocational schools, their peculiarities in the advanced training system. The justification of scientific and methodological approaches (andragogical, axiological, competence, personality and activity, acmeological ones) to the special subject teachers’ pedagogical skills development of culinary vocational schools while advanced training helps the author define the structural components of pedagogical skills of special subject teachers of culinary vocational schools, namely: cognitive-value (based on a system of general pedagogical knowledge, professional and personal values and attitudes to work as a necessary method of self-realization and involves the development of motivational sphere and expressed as a teacher’s general readiness); competence and technology (reflects pedagogical potential, professional and teaching competence and professionally important qualities of the person and is expressed in the ability to professionally-pedagogical activity); reflexive and personal (includes orientation of the individual, his or her subjective experience, capacity for reflection and self-regulation in the professional and educational activities and behavior, targeted educational influence and is reflected in vocational and educational readiness for training and education of future chefs); creative and innovative ones (reflects the desire for continuous improvement, high level of perception, creative pedagogical thinking, a willingness to be creative while teaching special technology to future chefs and is implemented in innovative educational activities). Considering general didactic principles (scientific, fundamentalization, integration, interrelation of studies and practice, systematic and consistency, innovation), principles of professional education (professional orientation, humanization and democratization of vocational education, continuity and information) and identification of specific principles of pedagogical skills of special subject teachers of culinary vocational schools while advanced training (reflexivity, subjectivity, continuity, facilitation) allow the author to define pedagogical conditions of pedagogical skills development while advanced training, namely: development and introduction of the subject "Pedagogical skills development" for the advanced training of teachers; design of innovative forms, methods and technologies of pedagogical skills development and their application in the process of advanced training; orientation of the process of special subject teachers’ pedagogical skills development to updating their needs for continuous self-improvement in professional and educational activities; training courses focus on the harmonious development of each component of pedagogical skills. The implementation of the proposed pedagogical conditions, enabling to master methods of analysis and implementation of actual professional tasks, the creation of a favorable environment for theoretically defined and empirically elaborated innovative technologies significantly increase the effectiveness of the special subject teachers’ pedagogical skills development at culinary vocational schools while advanced training. According to the selected pedagogical conditions the author developed the methods of special subject teachers’ pedagogical skills development at culinary vocational schools, which includes targeted use of achievements of modern psychology and pedagogy and innovative teaching technologies while advanced training of teaching staff of vocational schools. The author’s course "Pedagogical skills development" is aimed to develop all the components of special subject teachers’ pedagogical skills at culinary vocational schools, organization of person-centered interaction of all the participants of educational process in order to ensure their general pedagogical training, development of the capacity for vocational and educational activities, formation of professional pedagogical preparedness for training of future chefs and self-expression in innovative educational activities.
dc.publisherВінницяuk_UA
dc.subjectпрофесійно-технічні навчальні заклади кулінарного профілюuk_UA
dc.subjectпедагогічна майстерністьuk_UA
dc.subjectпрофесійно-педагогічна діяльністьuk_UA
dc.subjectкурси підвищення кваліфікаціїuk_UA
dc.subjectвикладач спеціальних дисциплінuk_UA
dc.subjectпрофессионально-технические учебные заведения кулинар¬ного профиляuk_UA
dc.subjectпреподаватель специальных дисциплинuk_UA
dc.subjectкурсы повышения квалификацииuk_UA
dc.subjectпедагогическое мастерствоuk_UA
dc.subjectпрофессионально-педагогическая деятельностьuk_UA
dc.subjectculinary vocational schools, teacher of special subjectsuk_UA
dc.subjectpedagogical skillsuk_UA
dc.subjectprofessional and educational activitiesuk_UA
dc.subjectadvanced training coursesuk_UA
dc.titleРозвиток педагогічної майстерності викладачів спеціальних дисциплін професійно-технічних навчальних закладів кулінарного профілю у процесі підвищення кваліфікаціїuk_UA
dc.title.alternativeРазвитие педагогического мастерства преподавателей специальных дисциплин профессионально-технических учебных заведений кулинарного профиля в процессе повышения квалификацииuk_UA
dc.title.alternativeDevelopment of pedagogical skills of special subject teachers of culinary vocational schools in the process of advanced traininguk_UA
dc.typeBookuk_UA


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record